Energieopslagsystemen (BESS)
Update
Met de toename van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind, groeit ook de vraag naar efficiënte en grootschalige energieopslag razendsnel. EOS zijn de sleutel tot het versnellen van de energietransitie, maar wat betekent dat in de praktijk?
In dit artikel beantwoorden we vier belangrijke vragen over EOS die iedereen zou moeten weten.
1. Hoe zit het met brandveiligheid bij BESS-installaties?
Brandveiligheid is een van de belangrijkste aandachtspunten bij energieopslagsystemen. Bij SemperPower is veiligheid onze hoogste prioriteit. Onze EOS-oplossingen voldoen aan de strengste veiligheidsnormen, inclusief de PGS 37-1-richtlijnen.
In tegenstelling tot lithium-ion batterijen in elektrische voertuigen of e-bikes, bevatten onze stationaire EOS geavanceerde branddetectie- en blussystemen, zowel op cel- als op kastniveau. Wat onze systemen extra veilig maakt, is de fysieke scheiding van de sub-systemen op locatie, wat de kans op brandverspreiding vermindert. Daarnaast beschermen we de systemen tegen directe blootstelling aan de elementen door ze veilig te huisvesten.
Bovenop de wettelijke eisen hebben we ook onze eigen veiligheidscodes ontwikkeld op basis van ervaringen uit onze projecten Star, Pollux en Castor, aangevuld door regelmatige brandveiligheidsoefeningen.
Bij SemperPower voldoen we niet alleen aan de veiligheidsnormen – we zetten de standaard om ervoor te zorgen dat EOS niet alleen efficiënt zijn, maar bovenal veilig.
2. Levert een BESS-installatie geluidsoverlast op?
Naarmate steeds meer BESS-projecten dichter bij bewoonde gebieden worden gerealiseerd, nemen ook de begrijpelijke zorgen over geluidsoverlast toe. Het meeste geluid in een BESS-installatie wordt geproduceerd door de koelsystemen, omvormers en transformatoren. Echter, dankzij moderne technologieën zijn onze installaties erg stil.
Bij ons project Pollux, bijvoorbeeld, is het geluidsniveau op 300 meter van de locatiegrens gemeten op slechts 40 dB(A), wat vergelijkbaar is met het geluidsniveau in een rustige buitenwijk. Met toekomstige technologische ontwikkelingen verwachten we de geluidsimpact van onze systemen nog verder te kunnen verlagen.
3. Hoeveel land is nodig voor een BESS-installatie?
Een van de voordelen van BESS is dat ze aanzienlijk minder ruimte innemen in vergelijking met andere hernieuwbare energieprojecten zoals zonne- of windparken. Bij SemperPower bieden we een compacte oplossing: voor een systeem van 100 MW/200 MWh is ongeveer 1,2 hectare nodig. Ter vergelijking: een zonne-energieproject met dezelfde capaciteit zou ongeveer 80 hectare vergen – meer dan 65 keer zoveel land!
Een goed voorbeeld hiervan is ons Pollux-project, dat ongeveer de helft van een voetbalveld beslaat. BESS bieden niet alleen een efficiënte manier om energie op te slaan, maar doen dit met minimale verstoring van het landschap en bestaande infrastructuur, wat het een ruimte-efficiënte keuze maakt voor de energietransitie.
4. Hoe draagt BESS bij aan het verminderen van CO2-uitstoot?
Bij SemperPower staat duurzaamheid centraal in onze missie. Onze BESS-systemen helpen jaarlijks de CO2-uitstoot met maar liefst 15.400 ton te verminderen, wat gelijkstaat aan het van de weg halen van 3.300 auto's of het leveren van energie aan meer dan 4.600 huishoudens voor een jaar.
Door energie op te slaan, verkleinen we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor stroomopwekking. Dit betekent dat hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, efficiënter kunnen worden benut. Zonder energieopslag zouden veel van deze bronnen verloren gaan, en zouden we nog steeds afhankelijk zijn van gasgestookte elektriciteitscentrales. Onze BESS-projecten helpen dus niet alleen de energietransitie te versnellen, maar dragen ook direct bij aan een schonere en groenere toekomst.
BESS zijn essentieel voor de toekomst van energie. Ze bieden oplossingen die veilig, stil, ruimtelijk efficiënt en duurzaam zijn. Bij SemperPower zijn we toegewijd om samen de energietransitie te versnellen. Let's create capacity!